Domáca griotka

griotka_domaca_visne_losonsky

Zdravím priatelia

:)

Ako pribúdajú roky, tak si človek začne vyberať čo vloží do úst… A to nielen tuhé, ale aj kvapalné pochutiny.

Ako som sa prechádzal záhradou, všimol som si, že dozrievajú višne. Rád by som sa podelil o recept, ako som min. rok zhotovil neskutočne chutný a kvalitný likér.

IMG_6953

Čo potrebujeme:

– 2kg višní (vykôstkované)

– veľký 5l pohár (samozrejme podľa toho koľko máme višní – ja to viem na tomto objeme)

– 1kg cukru

– 1l rumu (čím kvalitnejší tým lepší)

– podľa toho ako máte radi škoricu a klinčeky – tak môžete prihodiť, škorice tak 2ks, a klinčekov cca 5ks

 

Postup

1. Vykôstkujeme višne – snažíme sa aby sme čo najviac šťavy uchovali.

IMG_6965

2. Pripravíme suroviny – kvalitný rum, cukor a môžme podľa chuti klinčeky a škoricu.

IMG_6969

3. Po vrstvách miešame višne a cukor – aby sa kvalitne premiešali a cukor roztopil. Následne zalejeme rumom.

IMG_6970

4. 8 týždňov čakáme… Ideálne v pivnici cca 15-18°C

.

.sem tam jemne premiešame… neotvárame…

.

.zas jemne premiešame… neotvárame…

.

.

.môžme premiešať… neotvárame ešte !

.

5. Pripravíme fľašky, cedítko, lievik

IMG_0600

6. Scedíme a necháme vychladiť – vyluhované višne sú kyselkavé a stále výborné pri použitý do koláčov, alebo len tak na jedenie – nie pre deti :)

IMG_0603

7. Tí ktorí chcú mať viacej objemu – môžu ešte zriediť s kvalitnou vodkou…

 

Pri pekných večeroch – zimných, jesenných, jarných – vychutnávame plody záhrady a našej práce…

TOPgriotkaDomacaVisne

 

Pekný večer…

 

s pozdravom

Matúš Lošonský

©2015

Tags:


Menu